Bugun...


Pisikolog Hilal Kokum

facebook-paylas
Pandemi ve İnsan Psikolojisi
Tarih: 06-07-2021 13:01:00 Güncelleme: 06-07-2021 13:01:00


Pandemi ve İnsan Psikolojisi


Bu günlerde tüm dünya zorlu bir süreçten geçiyor ve hepimizin bildiği üzere tüm dünyanın gündemi pandemi. Arama motorlarında en çok aranan, sosyal medya hesaplarında en çok yazıp çizilen konu. Hiç beklenmedik bir anda ortaya çıkan covid-19 salgınının bedenimiz üzerinde etkileri olduğu gibi insan ruhu üzerindeki etkileri de azımsanmayacak kadar çoktur. 

 


İnsanların çoğunda özellikle de yaşlı kesimde artan ölüm korkusu psikolojiyi etkileyen başlıca unsurdur. Oluşan ve artan bu ölüm korkusuyla beraber bireyler daha kaygılı bir hale gelmeye başladılar. Aslında kaygının normal düzeyde yapıcı bir etkisi vardır ama her konuda olduğu gibi bunun da fazlası tabii ki zarar. Polen alerjisinden biri hapşırsa covid mi acaba diye düşünür hale geldik. Hepimizde geçici bir paranoid ruh hali. Sağlığımıza yönelik endişenin yanında bir de sosyal olarak hayatta kalma çabamız da cabası. Kapatılan iş yerleri, okullar, cafeler; iptal olan konserler… Her şey zaten oldukça zorken yalnızca sağlıklarını değil; işlerini, iletişimlerini, sosyal aktivitelerini ve çevresindekileri biranda kaybetmek insanların psikolojisini alt üst etmek için oldukça yeterli sebepler.

 


 Bu kadar olumsuzluğun yanında hiç mi iyi bir şey yok peki? Elbette var. İnsanlar kendilerine, ebeveynler çocuklarına, eşler birbirine daha çok vakit ayırma fırsatı buldu. Kimileri yeteneklerini keşfetti, kimileri sosyal medyaya yöneldi kısa sürede ünlü oldu. İnsanlar kendilerine odaklanıp kendilerini keşfettiler, yıllarca aynı kişi olmalarına rağmen kendilerinin farkına yeni vardılar. Tüm bunları göz önüne alınca pandeminin insan psikolojisi üzerindeki etkisinin oldukça karmaşık olduğunu ve süreçte bireylerin olaylara yönelik baş etme stratejilerinin de önemli olduğunu söyleyebiliriz. 
Sağlığınızın, ailenizin, işinizin, okulunuzun kısacası yaşadığınız her anın kıymetini bilmeniz dileğiyle. Sağlıcakla kalın.



Bu yazı 1189 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
YAZARLAR
resmi ilanlar
GAZETEMİZ

Henüz anket oluşturulmamış.
NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI