Bugun...


Dietisyen Songül Önder

facebook-paylas
Pandemi Döneminde Beslenme
Tarih: 06-07-2021 12:54:00 Güncelleme: 06-07-2021 12:54:00


Pandemi Döneminde Beslenme

2019’dan bu yana hızla yayılan, insan insana bulaşabilen COVİD-19 Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak tanımlanmıştır. Pandemi sürecinde evde kalma süreleri uzayıp, fiziksel aktiviteler azaldığı için gerek çocuklar da gerekse yetişkinler için beslenme bozukluklarına sebep olmuştur. Beslenme bozuklukları kilo artışlarına sebep olduğu gibi bağışıklık sistemininde güçlenmesine engel olmaktadır.

 


Pandemiden korunmak için sosyal izolasyona dikkat ederek, bireysel önlemlerimizi almalıyız. Beslenme ile kesin bir tedavisi olmayıp bağışıklığımızı güçlendirmek için çaba gösterebiliriz. Yeterli ve dengeli beslenmek bunun için en iyi adım olacaktır. Antioksidan içeriği, protein, lif, vitamin ve mineral içeriği yüksek besinler seçmeliyiz. Enfeksiyon hastalıklarında beraberinde ateşte olursa eğer vücudun enerji ihtiyacı fazla olur. Bu yüzden kısıtlı beslenmeden uzak sürdürülebilir programlar uygulanmalıdır. Günde mutlaka taze meyve, sebzeler tüketilmeli, işlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır. Tüketilen sebzelerin vitaminini korumak için çok fazla pişirmeden tüketilmelidir. Her gün kilomuz başına 30 ml su tüketmeliyiz. Yani en az 8-10 bardak suyu günümüze dahil edelim. Tuz ve şeker kullanımını en düşük seviyelere çekmeliyiz. Meyvelerden gelen doğal şekerler vücudun ihtiyacını karşılar. Ara öğün yapmayı ihmal etmemeliyiz. Bunlar süt, yoğurt, ceviz, badem, meyve gibi besinler olup kişiye göre porsiyonlayıp tüketmeliyiz. Probiyotik içeriği yüksek yoğurt, kefir, turşu gibi besinleri soframızdan eksik etmemeliyiz. Azar miktardaki bala veya yoğurt, süt ürünlerine bağışıklığımızı güçlendirmeye en iyi etki sağlayan baharatları - zencefil, zerdeçal, karabiber- ilave etmeyi de unutmamalıyız.

 


Evde kaldığımız bu süreçte mutfakta geçirilen sürenin artması ise hem kilo alımı hem bağışıklığımız için olumsuz etkiler ortaya çıkarmıştır. Fazlasıyla yapılan börek türleri, eklenti şeker içeriği yüksek kek, pasta türlerinin yapımı arttığı gözlenmiştir. Bunu düzeltebilmek için yapılan yemekleri ızgara veya az yağlı yemekler şeklinde yapıp, tam buğday ürünlere yönelip, yemeklerde mutlaka yoğurt ve salatalara yer verilmelidir. Yani sağlıklı ve dengeli beslenmek bağışıklığımızı ve kilo kontrolümüzü sağlamak için yeterli bir önlemdir.



Bu yazı 833 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
YAZARLAR
resmi ilanlar
GAZETEMİZ

Henüz anket oluşturulmamış.
NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI